Kunstwens met Josse

Josse van de Zweerde

Josse is 10 jaar, licht autistisch en heeft in mei een levertransplantatie ondergaan. Hij is een paar dagen geleden vanuit het UMCG Groningen in de Isala klinieken in Zwolle gearriveerd, waar hij nog waarschijnlijk tot Kerstmis moet verblijven. Het gaat naar omstandigheden goed met Josse, alleen zijn energie niveau is erg laag en hij krijgt nog continue zuurstof. Zijn vader, moeder en broer Sem (12) zijn gezellig bij hem op de kamer.

Josse wil graag een schilderij maken en de bedoeling is dat Sem dat op zijn aanwijzingen voor hem gaat doen. Zijn lievelingskleur is rood. Die gaat mee en ach ook een paar blauwen, groenen en gelen met wat verschillende maten doekjes.

En dat is maar goed ook, want het loopt een beetje anders. Josse wil zelf schilderen met blauwen en wit! Fantastisch. Het idee is een Donald Duck te schilderen en ik merk al gauw dat dat grote spanningen oplevert. Ik stel voor dat Josse Donald in zijn hoofd neemt en hem daarna helemaal loslaat en vrij gaat schilderen. Ik mag even zijn hand vast houden om de spanning weg te laten vloeien en half liggend begint hij. Een beetje water aan het penseel en met cearuleum blauw zet hij bovenaan het doek de eerste streken. Broer Sem stel ik voor om zich niet te beperken tot een voorstelling maar kleur te geven aan zijn gevoel.

Josse schildert gestaag door en oogt ontspannen. Dan neemt hij ultramarijn voor het onderste gedeelte. In het midden komt veel wit met een beetje blauw. Zijn vader ziet dat hij opgaat in het schilderen, heel rustig is geworden en helemaal in zich zelf is. Na 3 kwartier is alle energie schoon op en is hij klaar. Signeren wil Josse niet meer. Hij is te moe. Met een stift schrijf ik zijn naam en de datum op de achterkant.
Sem heeft geëxperimenteerd met kleur en enige schilderontdekkingen gedaan. Hij is ook klaar en zet zijn naam op het doek.
Papa en mama hebben zich ondertussen vermaakt met het ontknopen van een door de verhuizing behoorlijk in de war geraakte mobiel.

Een bijzonder prachtige ochtend is voorbij.

Dank je Josse en Sem. Ik vind het een grote eer met jullie gewerkt te mogen hebben.

Margreet Duursema

Datum:
Categorie: Verhalen
Tags:

Comments are closed.