Kunstwens met Celine

9 April 2013

Om half twee heb ik afgesproken op afdeling L1 in het UMCG te Groningen, waar Celine al vijf en een halve week verblijft. Ze heeft aangegeven een hond te willen schilderen en ik was voorbereid door een kunstboek vol honden mee te nemen en verder schilderesdoek, penselen, alle kleuren acrylverf, potjes, doekjes en potloden.
We maken kennis en het blijkt een leuke meid van 15 jaar te zijn. In haar rolstoel rijden we naar de speelkamer, waar ik alles al heb klaargezet. Ze heeft een foto van ‘Bikkel’ bij zich, haar lieve Jack Russel, waar ze gek op is. Een kunstenaar kijkt op een andere manier naar dingen en ik leer haar eens goed te kijken naar haar hondje. Hoe is het lichaam opgebouwd, hoe zijn de verhoudingen en welke kleuren heeft de hond? Celine is leergierig en pakt mijn aanwijzingen snel op. We besluiten samen de hond niet op het gras te tekenen, zoals op de foto, maar een zelfportret van Celine te maken met haar hond op schoot en aan de tafel gezeten. Het tafelkleed van de tafel is een prachtige inspiratiebron. We gaan op papier de hond eerst schetsen: hij bestaat grofweg uit een driehoekige kop met twee driehoekjes van oren en een lijf dat ovaal is.
Als we hebben geoefend schetsen we de hond op het doek. en ik teken Celine er bij. Dan beginnen we met de grote vlakken in te schilderen. De gipskamer wacht op haar en we kunnen het schilderij gelukkig afmaken!! Beiden hebben we een mooie middag gehad en ze is ontzettend blij met haar schilderij.

Sietske Bosma

Datum:
Categorie: Verhalen
Tags:

Comments are closed.