Kunstwens met Stef

Stef Willemen is 15 jaar en verblijft al 2 maanden op de afdeling kinderchirurgie van het Beatrix Ziekenhuis in Groningen, herstellend van een zware operatie. Hij heeft weer een beetje energie, dus hoogste tijd iets te ondernemen. Stef heeft aangegeven graag te willen boetseren. Boetseerwas wordt te kostbaar, vanwege het brons gieten daarna als je het blijvend wilt laten zijn. Klei moet eigenlijk gebakken worden en zo viel de keuze op zelfhardende witte nepklei, welke na droging beschilderd kan worden en als het werkstuk niet af zou komen dan is het gemakkelijk later bij te plakken.
Stef heeft nog geen idee wat hij zal maken. Mijn voorstel is daarom maar gewoon te beginnen met het materiaal te voelen en eens wat vrije vormen te maken om zo gaandeweg een idee te krijgen welke kant de gedachten opgaan.
Stef houdt van vogels en al gauw vormt zich een flinke vogelkop. Een ara of een arend. Het is nog niet duidelijk. We maken een binnenwerk van een flesje waar het lijf om heen gebouwd kan worden. Met volle aandacht wordt er stug doorgewerkt en dan weet hij het zeker. Het wordt een arend. Heeft die een lange of een korte staart. Stef maakt een prachtige staart die niet wil blijven zoals hij hem gedacht heeft. Dan maar eerst de flinke poten er aan. Na veel denkwerk en uitproberen wordt er een stuk boomtak gevormd waar hij op zit. De poten krijgen vorm en de staart wordt kort en dient als extra steun.
Stef heeft 2½ uur gestaag en volhardend doorgewerkt en het resultaat mag er zijn.
Tegen het kozijn aan in de vensterbank mag de arend nu eerst drogen. Alle nepklei is schoon op. Bravo Stef voor je toewijding en doorzettingsvermogen.

Ik vind het een eer met je gewerkt te mogen hebben.

Margreet Duursema

Datum:
Categorie: Verhalen
Tags:

Comments are closed.