Kunstwens met Shiran

Shiran is een meisje van 7 jaar dat leukemie heeft en vanaf februari in het VUMC ligt.
Haar ouders bezitten een Chinees restaurant en hebben het druk.
Ik sprak met de sociaal begeleidster van Shiran en zij vertelde mij het niet altijd makkelijk is voor dit meisje, i.v.m. haar ziek zijn, maar dat haar verblijf op het VUMC Shiran ook heel veel geleerd heeft.

Op 16 juli 2013 was ik om kwart voor tien in het ziekenhuis en ben door Daniëlle (de sociaal begeleidster van Shiran) naar Shiran gebracht. Zij zat al klaar om te schilderen. Ik zou pas om 10 uur daar zijn. Shiran had er zin in. Haar moeder was er ook, zij zou om 11 uur weer weg gaan.Rond 11 uur is haar papa ook komen kijken.

Ik vroeg haar de kleuren die ik had meegenomen op kleur van de regenboog te leggen. Haar bed vond ik een leuke plaats om dit te doen en dan hadden wij tevens genoeg plek over om te schilderen.

Ik vertelde haar, dat ik een ezel had mee genomen. Ze vroeg wat dat was. Voor mij zo gewoon, voor haar heel onbekend. Ik liet haar zien wat dit is.Ook kwam de vraag: wat is een penseel?  Een ander woord voor kwast. Zij wilde graag dolfijnen schilderen. Ze vond het erg leuk om zelf de verf in de bakjes te doen. We zijn begonnen met water te schilderen. Dit heeft zij heel beweeglijk gedaan. Zij liet het water echt stromen, waardoor er heel vaag een dolfijn zichtbaar werd. Later heeft zij met een zwart lijntje de bek aangegeven.In de lucht kwam de zon en vogels, later kwamen er wolken bij. In het water wilde zij met donkerblauw bubbels maken.
Ik heb haar gevraagd of zij wist waardoor bubbels in het water komen. Dit wist zij niet. Ik vertelde haar dat lucht (zuurstof) in het water komt door waterplanten. Shiran besloot veel waterplanten te gaan schilderen. Ook wilde zij kleine visjes schilderen. Kleine goudvisjes bleken moeilijk voor haar om te schilderen. Zij vroeg of ik deze wilde schilderen en dit heb ik gedaan.

Daarna heeft Shiran gouden en grijze stenen in het water geschilderd. Toen was het al kwart voor 12 en tevens  2 uur later.
Shiran vond het schilderij klaar. Zij was heel vrolijk en uitgelaten.

Loes Arents

Datum:
Categorie: Verhalen
Tags:

Comments are closed.