Kunstwens met Max

Max is 11 jaar en heeft een paar dagen geleden de mededeling gekregen dat de hersentumor terug is en dat de doktoren niets meer voor hem kunnen doen. Hij heeft een morfine pompje tegen de pijn. Hij heeft aangegeven te willen schilderen en is een groot Ajax fan.
Als ik bij Max thuis kom ligt hij te rusten en dat geeft me mooi de gelegenheid het één en ander met zijn moeder door te nemen en papieren in te vullen. Broertje Stef is ook thuis, want het wordt elke avond zo laat met praten en ze slapen nu met z’n allen bij elkaar.
Ter plekke besluiten we dat Stef ook een schilderij kan maken. Er is genoeg materiaal. Dat lijkt hem prachtig. Even een wit shirt aan treken dat ook ‘beschilderd’ mag worden. We zetten alles klaar op de tafel en dan komt Max erbij. Al snel weet hij welk formaat doek hij wil. 20 x 60 en iets met bomen en vogels wil hij maken.
Ik raad hem aan het ‘plaatje’ in zijn hoofd voor te stellen en het dan los te laten, want eerst moet er een ondergrond geschilderd worden. De kleur staat al vast, groen en met een beetje geel en wit wordt ze wat frisser gemaakt, meer voorjaars- groen.
Stef kiest een 40 x 40 doek en rood als ondergrond. Hij wil iets abstracts maken.
De ondergronden worden al gauw met verve geschilderd en we drogen ze even met een föhn dan kunnen de jongens verder.
Max kiest blauw, ultramarijn en schildert een blauw hart, dan nog één, en nog één en nog één. Hij wil geen andere kleur erbij. Dan verbindt hij de vier harten door een horizontale streep in het midden te maken. Daarna komen er 4 verticale streepjes tussen de harten en dan maakt hij nog een blauwe verbindings-streep onder en boven de eerste streep. We zijn ruim een half uur bezig en Max werkt zeer geconcentreerd en gestaag door. Hij heeft er zin in. Nu wil hij graag rood op het bord en hij schildert de letters AJAX en zijn naam.
Na 3 kwartier is Max klaar met zijn kunstwerk, de energie is duidelijk op, hij zet zijn naam er nog met stift op en kiest een foto voor de kaart voor Stichting Mammi. Hij wil gaan rusten.
Ondertussen is Stef ook klaar met zijn creatie en hij heeft ook zijn T shirt even van verf voorzien en zijn naam erop gezet.
Jongens wat heb ik een heerlijk uur bij jullie door gebracht en wat hebben jullie goed geschilderd. Vol overgave en aandacht zijn jullie bezig geweest. Heel erg mooi en mama heeft lekker veel foto’s gemaakt. Als ik weg ga ligt Max ligt lekker op de bank met rode wangen van de inspanning en duidelijk blije ogen.
Dank je Max en Stef, het was een voorrecht met jullie te hebben mogen werken, ik heb van jullie genoten.

2016-03-07 Max 152016-03-07 152016-03-07 14.47.51

Margreet Duursema, beeldend kunstenaar

Datum:
Categorie: Verhalen
Tags:

Comments are closed.