Kunstwens met Geert

In het eerste telefonische contact had ik Geert zelf aan de lijn. Hij gaf aan dat hij wist waar het over ging en hij zei dat hij zelf had aangegeven dat hij wilde schilderen en dat ook samen met zijn broertje Durk van 10 jaar. Hij had geen idee waar hij over wilde schilderen. Bij het maken van de afspraak zei de vader van Geert: “ik ben benieuwd want het zijn niet van die creatievelingen”. Op 1 februari waren ze er precies op de afgesproken tijd bij mijn atelier. Na de kennismaking en rondleiding was het voor mij van belang om te peilen hoe Geert er voor stond. Hij had wel redelijk wat energie, nu even geen behandelingen en hij had er wel zin in.

Zowel Geert als Durk hadden geen idee wat ze wilden maken. Geert had er wel over nagedacht maar dat had niets opgeleverd. Zo vaak hadden ze ook niet geschilderd. Ik heb ze toen uitgelegd wat ze kunnen verwachten als schilderprogramma. “Graag” zei Geert “ik sta open voor alle suggesties”. Durk koos voor een Minion en Geert koos voor het thema Hobby (voetbal). Eerst allebei een globale schets met houtskool laten maken. Geert wilde 2 voetballers in duel tekenen en hij kwam zelf met het idee om met stokpoppetjes te beginnen. Met enige ondersteuning slaagde hij er in 2 voetballers in actie te tekenen en dat later ook op doek te zetten. Vervolgens heb ik hen de uitleg gegeven over de schildermaterialen: hoe meng je  verf, hoe verdun je verf. Dan een egale ondergrondkleur over het hele doek en dan verder met de tekening ernaast gaan schilderen. Durk had moeite met de verhouding water/verf maar schilderde lekker spontaan. Geert schilderde héél wel overwogen, langzaam, precies en zocht veel steun. Na 2,5 uur schilderen was Durk klaar en heeft Geert zijn ouders gebeld. Durk was heel tevreden over het resultaat en Geert zei: “nou dat dit er uit zou komen had ik nooit gedacht. Ik ben eigenlijk héél trots op wat ik heb gemaakt”. Het was hem alles meegevallen. Toen de ouders er waren hebben we  met z’n allen wat gedronken, het werk bewonderd en het contract laten tekenen.

In het begin moest Geert even wennen maar voelde zich al snel op zijn gemak, werd open, vroeg hulp, stelde vragen en we hebben leuke gesprekken gehad over zijn interesses en opleiding. Hij vond de kunstwens zeer geslaagd.

 

Cees Lodder

Geert1 Geert3

 

 

 

Datum:
Categorie: Verhalen
Tags:

Comments are closed.