Kunstwens met Kelly

Kelly 15 jaar.    

Bij het maken van een afspraak met moeder Marijke hoorde ik dat Kelly graag een schilderij met drie onderwerpen wilde.  Namelijk dans, waterscouting en handbal (Kelly is keepster) We spraken af dat ik op maandagmiddag zou komen omdat Kelly s’-morgens verzorgd wordt. Kelly lag op een speciaal bed in de huiskamer. Er was een eigen plek gecreëerd compleet met gekleurde gordijnen en een wand vol met kaarten. Ik had verschillende afmetingen schilderdoeken mee. Kelly koos voor een langwerpig, smal doek, 100 cm x 0,30 cm. Ze had een mooie afbeelding van een beeldje in de vorm van een dansende vrouw. Ze wilde graag een boot van de waterscouts op het schilderij en een handbaldoel.

In die volgorde moest het ook op het schilderij komen, het grootste gedeelte had ze het liefst voor de boot omdat ze dat het liefste deed, bij de waterscouts. Ik heb toen het beeldje, de boot en het doel geschetst en daarna ging ze met een door haar uitgezochte kleur blauw aan de gang. Eerst het bovenste gedeelte toen met een iets andere tint blauw de onderkant. Ik gaf aan dat als ze met een golvende beweging schilderde, het vanzelf waterachtig aan laat zien. Ondanks dat ze bibberde met haar hand ging het prima, op haar eigen tempo. Doordat ze de getekende vormen niet schilderde kon je al zien hoe de compositie er uit kwam te zien.

Ze was wel vermoeid van het schilderen geworden maar vond het heel fijn om te doen en toen ik voorstelde om het schilderij mee te nemen en  dat ik het beeldje en het doel zou schilderen zodat zij in de tweede sessie met de boot verder kon gaan vond ze dat een heel goed idee. Ze wil graag dat de onderwerpen  goed gelijken en dat het een “mooi” schilderij wordt.

De tweede maandagmiddag was Kelly heel blij met het resultaat wat ik thuis had gedaan aan haar schilderij. Voor de dansende figuur had ik oa. goudverf gebruikt wat ze heel mooi vond en het net van het handbaldoel had de goede vorm. Op mijn vraag of ze van de vorige keer erg moe was geworden, antwoordde ze dat ze wel moe was geworden maar dat het een “fijne”vermoeidheid was.

Kelly heeft de boot voorzien van de kleuren. Zij gaf heel duidelijk aan wat de kleuren van de boot zijn. Daarna schilderde ze de zeilen. Ik heb de boot toen verder afgemaakt d.m.v. een foto en aanwijzingen van Kelly. Als laatste kwamen er rond de boot nageschilderde insignes op die voor haar belangrijk zijn.

Ze was heel blij met het resultaat en het schilderij krijgt een mooie plek boven de televisie zodat zij er vanuit haar bed er naar kan kijken. Jammer genoeg voor haar voelde ze zich die middag niet zo goed maar ze genoot volgens mij toch bij het verdere ontstaan van haar schilderij.  

Vader en moeder konden dat beamen. Ik heb graag aan deze kunstwens medegewerkt. Kelly liet zien hoe ondanks haar ziekte en beperkingen ze even met iets heel anders bezig kon zijn.

Irene Zijlemaker

Datum:
Categorie: Verhalen
Tags:

Comments are closed.