Kunstwens met Nikki

Op 23 april en en 9 juni 2012 werd een kunstwens van Nikki vervuld. De moeder van Nikki ( 12 jaar ) wilde haar verrassen met een kunstwens. Ze vertelde dat Nikki van tekenen was gaan houden na een zware operatie. Vooral het tekenen van paarden en andere dieren vindt ze leuk.
De kunstwens van Nikki was om meer over tekenen te weten te komen.
Op de afgesproken tijd zat Nikki al op me te wachten. Na de kennismaking liet Nikki me haar tekeningen zien oa. een mooi getekend paardenhoofd. Ze had niet iets speciaals in haar hoofd om te maken als kunstwens. Ik liet haar allerlei tekeningen gemaakt door mij zien en voorbeelden van tekeningen van beroemde kunstenaars.
Ik had ook allerlei soorten papier mee en potloden waarmee je licht grijs kan tekenen tot diep zwart.
Ook liet ik zien hoe je een kneedgom kunt gebruiken.
Nikki vertelde dat nog niet zo lang geleden haar jonge katje was verongelukt. Op mijn vraag of ze dat poesje misschien wilde tekenen zei ze ja en zocht een geschikte foto. Ze ging voortvarend aan de slag maar de foto bleek toch niet zo geschikt. Ik stelde voor om nog een keer te komen en dat ze in de tussentijd een duidelijker foto zou zoeken. Nikki was ook best moe geworden. Ik liet de potloden en de kneedgom bij haar achter omdat er best een tijdje tussen zat eer ik weer kwam. (vakanties)
Bij de volgende keer zat Nikki al weer klaar aan de grote tafel. Ze had geen geschikte foto gevonden maar had van haar tante mooie aparte schelpen gehad en wilde die tekenen. Ik stelde voor om er één uit te zoeken om te tekenen. Ze koos er één uit en keek hoe ze die zou neerleggen om de mooiste kant te tekenen. Ze kwam er achter dat het best moeilijk is om iets wat je rond ziet om dat op een plat papier te tekenen. Met wat aanwijzingen van mij ging ze heel behoedzaam en steeds kijkend naar de schelp met het potlood op het papier. Al tekenend kwam ze erachter dat ze zo alle vormen van de schelp beter leerde zien en de schelp steeds meer bewonderde. En dat het een verschil is om iets van een foto te tekenen of in het “echt”.
Ze had al laten zien dat ze goed schaduw kon tekenen, maar met de verschillende potloden kon ze nog meer licht en donker tekenen. Ik mocht naar haar kijken hoe ze tekende dat vond ze prima. De oudere kat van de familie kwam ook naar de tekening kijken en wilde er zelfs op gaan liggen, hij werd met zachte hand weggestuurd door Nikki.
De tekening was af. Ik vind het een prachtige tekening van de schelp geworden. Nikki had een kleur van inspanning. Vermoeid maar blij en trots was ze op het resultaat. Nadat de foto’s werden gemaakt ging de tekening behoedzaam in een map bij haar andere tekeningen.
Het was een bijzondere kunstwens, met een dappere lieve meid.
Nikki ik wens je nog veel tekenplezier.
Irene Zijlemaker.

Datum:
Categorie: Verhalen
Tags:

Comments are closed.