Bij binnenkomst, héél verbaasd wat ze allemaal zag aan werkstukken. Ze vertelde direct dat ze graag schildert en 6 jaar oud is. Ze is héél benieuwd wat we gaan maken. Ze oogt energiek en staat te trappelen om te beginnen.

Na de kennismaking heb ik een voorstel, moeder participeert volop mee en helpt bij het tekenen. Mijn voorstel is om met z’n drieën een kennismakings-tekening te maken. Ieder schrijft zijn naam op en dan noem ik wat mijn lievelingsdier is en ik teken dat en vraag vervolgens om hun lievelingsdier te tekenen en zo gaan we naar hun huis, de tuin, de dieren in de tuin, jezelf tekenen in de tuin of het huis. Ze tekenden héél enthousiast.

Vervolgens gingen we over naar het schilderen. Ze wilde op doek en aan de ezel schilderen. Ze koos haar kleuren uit en ging aan het werk. Ze zei dat ze van heel veel dingen houdt, vooral van knutselen. Heel beheerst schilderde ze met zelf gemengde kleuren een regenboog waar zij onder staat, wel los van de grond, de regenboog als een soort paraplu die beschermt en hoop biedt omdat er iets moois te vinden is waar de boog de aarde raakt.

Na ongeveer 40 minuten is ze klaar en wil nog wel wat doen. Ik vertelde dat ik klei heb liggen en dat ze daar ook mee mogen werken. “Ja”, dat wil ze wel. Na enige tijd vroeg ze of ik ook iets heb waarmee je afdrukken kunt maken in de klei. En zo maakt ze 3 kleine plakjes met mooie structuurtjes er in.

Vervolgens zegt ze; “ik wil nog wel even kleuren met stiften”. Op de grond. Ze maakt een hart met een soort pijl er door. Op mijn suggestie om zomaar allerlei lijnen door elkaar te tekenen of zelfs met ogen dicht nam ze gretig over en heeft ze als een bezetene lijnen kriskras over het papier getekend. Op de vraag van moeder of daar ook een figuurtje in past, tekent ze weer een hartje. Volgens moeder heeft ze een vriendje en daar is ze vol van.

En toen was de energie op na ongeveer twee uur. Ze vond het héél leuk. We hebben een inspirerende middag gehad.

Cees Lodder