Het maken van de gipshandafdrukken was een bijzondere ervaring. Er waren een aantal goede vrienden, familie leden en verzorgers aanwezig bij het maken van de afdrukken. Allemaal erg betrokken en zo enorm dankbaar dat deze wens in vervulling mocht en kon gaan. Meerdere malen is de waardering en dankbaarheid uitgesproken!
Het was één van zijn laatste dagen, erg emotioneel wel doordat er tijdens het maken van de afdrukken met familie en een bijkomend doktersbezoek, moeilijke keuzes gemaakt werden omtrent verloop naar het mogen loslaten van het manneke.

Ondanks dat hij niet volledig meer bij bewustzijn was, was toch duidelijk te merken dat het manneke wel reageerde op het maken van de mallen. De silicone waar de handen in geduwd moeten worden is best koud. Deze prikkel schrok hij soms van, waardoor hij uit de substantie wilde met zijn hand. Bewegen is echter niet verstandig tijdens het maken van de mal. Het was bijzonder mooi om te zien dat het voelen van nabijheid en het horen van de stem van broers en ouders hem zoveel rust, warmte, vertrouwen en liefde gaven dat hij kalmeerde en zich volledig kon overgeven aan het moment.

Wat het maken van mallen neemt best wat tijd in beslag. Aan het einde van dit avontuur was iedereen, inclusief ik zelf, onwijs trots op het sterke manneke. Wat heeft hij het ontzettend goed gedaan en volgehouden!

Op Ian’s zijn geboorte dag zijn de handafdrukken aan de familie overhandigd. Een mooier en specialer moment om Ian te herdenken kan ik me niet bedenken. Ik voel me onwijs vereerd dat ik deze wens in vervulling heb mogen laten gaan en dat ik de ster in hun leven heb mogen vereeuwigen op een mooie liefdevolle gedenkwaardige manier.

Zaza Volkers